Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Η φρίττω-κοσμική Κίνα και η «Γιουροβίζιον τού αθλητισμού»…

Είχα σκεφτεί αρχικά να επιτιτλίσω το άρθρο μου ως «Ολυμπιακοί Αγώνες;;; Μπα… Προτιμώ την Πανάθα…». Όμως, βρήκα μία περιεκτικότερη φράση, η οποία και θίγει -με τον καίριο τρόπο που επιθυμούσα- τον ξεπεσμό τής μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης.
Εγώ γουστάρω τα πυροτεχνήματα, αρκεί αυτά να μην αποτελούν πασπάλισμα τού Κενού.
Έτσι, δεν ψαρώνω στο παραμικρό με τις φωτοβολίδες τής τελετής έναρξης, με τις πολύχρωμες στολές, με τα σκηνοθετικά ευρήματα, με τις πανοραμικές μακρινές εικόνες τού Πεκίνου, με τις φωταψίες και με τις συνάξεις λαών. Όλ’ αυτά είναι πια για μένα «ταξίδια καταψυχής» σε έναν ρυπαρό χώρο, που έχει την τύχη και κυρίως την τιμή να αποτελεί παγκόσμιο υπερμέγεθος στον χώρο των trade marks.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξέπεσαν τόσο, ώστε να αποτελούν σήμα-κατατεθέν εμπορικότητας και συνάμα αμφισβητούμενης αξιοκρατίας. Ένα πανηγυράκι τύπου Γιουροβίζιον, όπου τα φανταχτερά «τέρατα-Lordi» αντικαθίστανται από ντοπαρισμένους αρσιβαρίστες, σπρίντερς, κολυμβητές και αθλητές λοιπών αγωνισμάτων.
Το θέμα είναι τεράστιο και μπορεί να χωρέσει μόνο σε βιβλίο. Οι πτυχές ατελείωτες, οι ενστάσεις ακόμα περισσότερες. Να μιλήσουμε για τη φρίττω-κοσμική Κίνα, με τον σεβασμό προς τα ζώα να συμπυκνώνεται σε γδάρσιμό τους ενώ είναι ζωντανά, προκειμένου να τούς πάρουν τη γούνα; Να μιλήσουμε για τη λογοκρισία που επικρατεί στην εν λόγω αχανή χώρα, καθώς και για το τσαλαπάτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων ελευθεριών; Για τι να μιλήσουμε; Μόνο βλάκες σε κατάσταση πνευματικής αποσύνθεσης μπορούν να σταθούν στα κινεζικά πυροτεχνήματα.
Απ’ την άλλη, να μιλήσουμε και για τούς συμμετέχοντες; Για αθλητές που έχουν τέτοιας έκτασης και έντασης μούσκουλα, που μοιάζουν με ενσάρκωση οροσειράς; Για αθλήτριες που τα ζυγωματικά τους θυμίζουν αρσενικό πίθηκα; Για αθλητές και αθλήτριες που ο προσανατολισμός τους δεν είναι να αποφύγουν τη χρήση αναβολικών, αλλά να μην πιαστούν σε έλεγχο;
Και οι χορηγοί τι γυρεύουν εδώ; Είναι και αυτοί τμήμα τής κουλτούρας που φέρει μέσα του το ολυμπιακό ιδεώδες;
Γι’ αυτό σάς λέω… Ολυμπιακοί Αγώνες;;; Μπα… Προτιμώ την Πανάθα…

Υ.Γ. Γράφω αυτό το άρθρο στις 8 Αυγούστου, ημέρα τής έναρξης των αγώνων (λόγω άδειας θα δημοσιευθεί με μερικές ημέρες καθυστέρηση). Θα κάνω, λοιπόν, μία εκτίμηση-πρόβλεψη και θα αναλάβω και την ευθύνη της αν αποτύχω.

Η ελληνική αποστολή θα καταποντισθεί σε επίπεδο μεταλλίων. Με τόσες ιστορίες ντόπινγκ που ταλάνισαν πρόσφατα τον αθλητισμό μας, υπάρχει το μούδιασμα τής ενοχής. Το οποίο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί ακόμα και από μεμονωμένους αθώους…

Γιώργος Μιχάλακας, αλήτης -αλλά όχι ρουφιάνος- δημοσιογράφος

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: